Objektíven

Na… vettem a fáradságot és átrágtam magam a munka törvénykönyve 2018. december 12-én elfogadott módosításin. Ezt Ti is megtehetitek itt és itt, a munka törvénykönyve pedig itt van.

Két lényeges pont ami miatt a elvileg tüntikézik az ellenzék:

I. Az eddigi 250 óra túlórakeretet, ha kollektív szerződés alapján dolgozol felemelték 300 órára, de egyéni megállapodás alapján – kizárólag a beleegyezéseddel – 400 óra is lehet. Ez nem ördögtől való, Angliában 416 óra a keret. Ezentúl aki többet akar dolgozni, az most már legálisan is tud többet. Az pedig már nem állja meg a helyét, hogy a munkáltató majd visszaél a helyzetével és kényszerít a túlmunkára. Most amikor a legtöbb szakmában munkaerő hiány van, Te diktálsz. Ha nem tetszik a munkaadónak mész máshová, mert megteheted.

II. A munkaidőkeretet maximumát valóban felemelték 12-ről 36 hónapra, de csak ha kollektív szerződés alapján dolgozol. Mit is jelent ez? Értelmezésem szerint a munkaidőkeret az a keret amin belül az I. pontban közölt határértékeknek átlagosan teljesülnie kell. Szó sincs arról, hogy 3 év múlva kapod meg a túlórapénzt. Azt minden hónapban ki kell fizetni, vagy megegyezés szerint szabadidőben kiadni.

Mindkét pontban szerepel a bűvös ‘kollektív szerződés’ kifejezés.  Mi takar ez? Egyszerű. Te mint munkás, amikor el mész valahová dolgozni, akkor vagy kollektív szerződés alapján dolgozol, vagy egyéni megállapodást kötsz a munkáltatóval. Utóbbi esetben Te harcolod ki a feltételeket magadnak, a kollektív szerződés esetén pedig az elvileg Téged képviselő szakszervezet tárgyal a munkáltatóval. Fontos meglátni a felelősséget a folyamatban és már érthető, hogy a mai napon miért tüntikéznek a ballib csürhe mellett a szakszervezetek is .

Nem akarják felvállalni a munkát és a felelősséget, hogy harcoljanak az érdekeidért. Jobb nekik az a punnyadás amiben eddig lébecoltak. Oda valók, ahová a tüntikéző társaik, a levesbe.

Látván a szakszervezetek állapotát és ha azt akarod, hogy 2019-től ne érjen meglepetés, akkor mindenképpen kerüld a kollektív szerződéses munkaviszonyt. Nyisd ki a szád a munkaadónál, mert most akkora a munkaerőhiány, hogy megteheted.

Összegezve… ez a törvénymódosítás nem ellened szól, hanem megállapodás alapján lehetőséget biztosít neked is és a munkáltatódnak is, a felelőség súlypontját pedig próbálja eltolni a szakszervezetek irányába. Persze ehhez szakszervezetek kellenek, nem pedig az utcán nyafogó bérencek.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>