Tudtad e?

Ötven nap múlva választunk. A mai nappal hivatalosan is elindult a kampányidőszak. Ennek apropójából indul a ‘Tudtad e?’ cikksorozat, mely kivonatolva a Hírharang hasábjain is olvasható lesz. A sorozat célja, hogy a választás napjáig olyan információkat juttasson el hozzád, amikről nem biztos, hogy tudtál, segítve ezzel a döntésedet. Még ha nem is lesz minden cikkben bizonyítva, a közölt információk tények. Ellentétben azzal a suttogó propagandával, amit ellenünk folytatnak. Na de mindenki azzal főz amije van. Ez nem is lenne baj, csak borzasztóan nehéz ehhez a dedós szinthez lealacsonyodni. Ezért nem volt hírharang sem. Most van remény a változásra, ezért beleállunk a dolgokba, csak még azt nem tudom, hogy ki hozza el a változást. Egyáltalán van e joga valakinek is azt mondani, hogy elhozza a változást. Az elmúlt 5 év során csak ketten követtük a testület munkáját (néha a volt polgármester is), de most mindenki hirtelen előbújik a bokorból és okos akar lenni, beleértve a jelölt jeleölteket is. Nehéz ez így választóként és megválaszthatóként is. A közélet ilyen szintű ignorálása jogilag ugyan nem befolyásolja a választást, de erkölcsileg a jelöltség is erősen megkérdőjelezhető. Persze ettől még lehet valaki jó befutó, csak túl sok ‘reménységet’ láttam már elbukni mindenféle rostákon. A választás eredménye pedig inkább a pizza, közmunka és az egyéb személyes hatást tükrözi majd, nem pedig racionális alapú választást.

Az egy dolog, hogy alig lesz jelölt aki a helyi ügyekkel tisztában van, kérdés van e víziója a jövőt illetően. A világ egyre gyorsabban változik. Csak ideig-óráig dughatjuk a fejünket a homokba, pl. a klímaváltozás miatt előbb-utóbb meg fogja égetni a seggünket a nap. Na nem arra balliberális és zöld blablára gondolok, amit ők klímaváltozásnak neveznek, hanem arra amit mindenki napról-napra tapasztal. Nagyon rövid időn belül elkerülhetetlen lesz az életmód váltás. Lesz e aki utat tud mutatni a nehéz helyzetekben? Lesz e akit tisztelet övez? Lesz aki nem omlik össze a nyomás alatt? És az időjárás változás csak egy sok közül, igaz a legfontosabb.

Jó lenne egy közös vita, ahol képet kaphatunk a jelöltek lokális és globális víziójáról is.

Mondanom sem kell, hogy a mostani testületnek semmiféle jövőképe nincs. Úgy látom nem is lehet, hiszen a pénztárca képe eltakarja előlük a világot.

(A cikk végére megfogalmazódott bennem egy gondolat: valószínűleg lesz egy sorozat a jelöltekről is, ha majd ismerté válik a személyük.)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>