A “szégyenlista” jogi és erkölcsi alapjai

Mint korábban ígértem – kicsit belemászunk annak a bizonyos listának a hátterébe.

Kiindulási pont: A 2017. február 23-i testületi ülésen a jegyző azt a tájékoztatást adta, hogy mindenkitől könyörtelenül be fogják hajtani a helyi adótartozásokat. Lesz felszólítás, végrehajtás, lakásra terhelés, gépjármű forgalomból való kivonása és a végén egy nyilvános szégyenlista az adósokról. Vizsgáljuk csak meg ezen igyekezet jogi és erkölcsi alapjait:

Jogi alap: Egyszerű az eset. A helyi adók fizetési kötelezettségéről jogszabály rendelkezik, tehát azt minden érintettnek fizetni kell. Aki nem fizet, azt a fent említett szankciók jogosan érhetik. Ennyi.

Erkölcsi alap: Normális esetben ez nem lenne kérdés, hiszen Önkormányzatunk vezetőinek a példamutatásukkal kellene jeleskedniük. Ne de Nemtiben? Szertetett testületünk és hivatala 2015 évben tudatlanságból vagy hanyagságból 3 millió forinttal rövidítette meg Önkormányzatunk vagyonát. Ezzel a Te vagyonodat is – kedves nemti olvasó. A Téged ért kár 4100 forint. A 3 millió forint veszteséget – ami a Mátraverebély Önkormányzatánál maradt – így kommunikálta a polgármesterünk: “tanuló év volt”. Ennyivel le van rendezve. Senki nem kötelezi őket a kár megtérítésére, nem tesznek jelzálogot a házukra, nem vonják ki a forgalomból az autójukat, hanem vígan osszák tovább az észt a testületi asztalnál.

Konzekvencia: Jogi alapja van az igyekezetüknek, de erkölcsi nincs. Még megszólalni sem, nem hogy adót behajtani. Majd ha visszatették mindenki zsebébe az általuk elszórt  4100 Ft-ot.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>